История

История

Терапевтичната роля на солта е известна на човечеството от векове. Датският писател Исак Динесен твърди: „Лечението за всички болести е солената вода: тя е навсякъде – в сълзите, потта и в морето

Още от каменната ера хората са се научили да извличат солта. Нахичеван (Nakhchivan) е един от най-старите райони не само в Азербайджан, но и в света. На територията му се намира магическата солна пещера Дуздаг (Duzdag). Името е съставено от думите „Дуз“ – което означава „Сол“, и „Dag“ – означаващо „Скала“. В района се намират огромни естествени солни находища образували се преди милиони години.

Те разполагат с над 130 милиона тона естествена сол. Солната пещера на Азербайджан е известна не само с чистата и мека сол, но и с лечебните си свойства.

Една легенда разказва, че преди 6000 години, по времето на Ной, в района се е добивало сол. Още преди да се появи легендарния „път на коприната“, „пътят на солта“ е положил основи и е достигал до страните от Близкия изток, като е започвал от Нахичеван (Nakhchivan).

Оттам солта се е изнасяла по цял свят, като най-вече е снабдявала една от най-древните цивилизации – тази на шумерите, които почитали солта и я смятали за свещена.

През 1970 г., по време на археологически разкопки и изследвания в района на солната мина „Нахичеван“ (Nakhchivan), е открита голяма солна пещера, за която след внимателно проучване е установено, че е най-древната солна баня в света. Френски и азербайджански учени установили, че хората в древността населявали територията на Нахичеван, отдавна са знаели за ползите от солната терапия, докато в Европа едва през 19-ти век хората са започнали да обработват сол. Солните находища в района са толкова много, че производството на сол е още активно. Установено е, че работещите в солните мини не са страдали от бронхит и астма.

Солта, като средство за лечение е използвана от няколко древни култури, но за първи път е документирана през 1843 година, от полския терапевт Феликс Бочковски. Той забелязал, че хората, работещи в солните мини в Полша, се радвали на отлично здраве и добро настроение, въпреки тежките данъчни условия и недоимъчното хранене. Освен това, те почти никога не страдали от простуда и всякакви белодробни заболявания, които са често срещани при останалото население.

Това истински заинтересувало Бочковски и след кратко проучване той установил, че това се дължи на наситения със сол въздух, който миньорите вдишват ежедневно. Така постепенно солните мини в Полша и Източна Европа стават популярни санаториуми, привличайки посетители от целия свят. Но опасенията за безопасността в мините, трудната достъпност, както и непосилните разходи, необходими за посещението им, предизвикват развитието на халотерапия – терапия със сол, в изкуствено създадени стаи и пещери.

Бившия Съветски съюз бързо се превръща в лидер в разработването на технологии за халотерапия и голяма част от клиничните проучвания, проведени по темата са публикувани в руски списания. Дори солните стаи (или солни камери) в Русия са сертифицирани като медицински устройства. През последното десетилетие, халотерапията се радва на доверието на все повече хора в целия свят и се разпространява бързо в Западна Европа, Канада, Израел, Северна Америка и много други страни.

След разпадането на Съветския съюз през 1994 година тайната за солните стаи постепенно се разпространява из целия свят и днес халотерапията е популярен комплементарен метод в лечението на хроничните болести на покривната и дихателната система в Европа, САЩ, Австралия и Канада.

Солта е последната следа в океана, където се е зародил животът. Тя влияе върху цялата история и името й се свърза със стотици географски местоположения. Векове наред хората са се възползвали от солената терапия, за да укрепят имунната си система и да облекчат респираторни заболявания.

Солта има противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни, противогъбични и антимикробни свойства. Учените са доказали ползите от солта при хора страдащи от хронични заболявания, като сезонни алергии, синузит, бронхит и кожни заболявания.

За лечебната сила на солта се знае от хилядолетия. Солта има антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие – този метод на лечение се нарича халотерапия. Халотерапията е най-добрият начин за поддържане на здрава дихателна система, както и за намаляване на риска от простуда и грип. При халотерапията пациентите влизат в солни пещери или изкуствено създадени солни стаи и престояват там за определен период, за да дишат въздуха в стаята. Халотерапията се признава като допълнителна обработка на биомедицински модел заверено от Директива No. CE93/42EEC на медицински продукти на ЕС и може да се използва без ограничения във всяка медицинска практика във всяка страна от ЕС.