5 алтернативни метода за справяне с респираторни заболявания

Респираторното заболяване представлява инфекция на дихателните пътища, което е може би един от най-често срещаните проблеми, засягащ всички възрастови групи. Всеки човек е страдал от подобно поне веднъж в живота си, при други поне няколко, а при трети може да се превърне и в хронично. Каквато и да е продължителността на проблема, той със сигурност създава немалък дискомфорт, особено при извършване на ежедневните задачи, често е придружен от тежки симптоми и трябва да бъде лекуван веднага след установена поява.

Респираторни заболявания - алтернативни начини за справяне

В тази статия ще ви запознаем с това какво представляват респираторните заболявания, какви са симптомите и причините за тяхното развитие и алтернативни методи за справяне с подобно състояние.

Какво е респираторно заболяване 

Както споменахме по-горе, респираторните заболявания са всъщност вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища. Инфекциите на горните дихателни пътища се проявяват главно в носа, синусните канали, гърлото и ларинкса, а долните – трахеята и бронхите, като те се съпровождат от по-тежки симптоми. Повечето респираторни заболявания се появяват и развиват през зимните месеци под формата на обикновена настинка, синузит или бронхит. Те могат да настъпят самостоятелно или да са придружени от допълнителни инфекции.

Видове респираторни заболявания

Какви видове респираторни заболявания има

В тази секция ще ви запознаем с основните видове респираторни заболявания, като те се делят на 2 типа:

Заболявания на горните дихателни пътища

 • Ринит. Той се характеризира като възпаление на лигавицата на носа и носната кухина. Ринитът може да е сезонен или целогодишен, инфекциозен (причинен от бактерии, вируси и гъби) или алергичен (причинен от чувствителността на организма към определени външни дразнители). При сезонния симптомите са с продължителност по-малка от 4 седмици. При целогодишния симптоматиката е значително по-тежка и продължава повече от 4 седмици.

Начини за лечение на ринит

 • Синузит. Характерно възпаление на лигавицата на околоносните кухини. Обикновено се развива едновременно или непосредствено след ринита, но може да се появи и самостоятелно. Синузитът може да е остър или хроничен. При острия възпалението преминава от носната кухина към синуса и се проявява под формата на хрема, грип или инфекциозна болест като скарлатина или дифтерия. От друга страна хроничният обикновено е последица от рецидивиращо синусно възпаление и е придружен от неприятни симптоми като запушен нос, силно главоболие, гной, болки в лицето и намалено обоняние.

Синузит - алтернативни начини за лечение

 

 • Фарингит. Това е възпаление на задната част на гърлото, където е глътката. Фарингитът, подобно на много други заболявания, може да е остър и хроничен. При острия обикновено се наблюдава силна болка в гърлото, кашлица, температура, втрисане, леко главоболие. При хроничния се наблюдава симптоматика, състояща се от умора, мускулни болки, парене и чувство за попаднало чуждо тяло на мястото.

Лек за ангина и фарингит

 • Ангина. Представлява остро инфекциозно заболяване на сливиците, което може да е бактериално или вирусно. За нея е характерно възпаление и увеличаване на лимфните възли, зачервени сливици, висока температура, главоболие, а в случай, че по подутите сливици се появи гной, ангината се нарича гнойна. Тя е заразно заболяване и се разпространява по-въздушно-капков път.

Народни лекове за ларингит

 • Ларингит. Възпаление на гласните струни, което се причинява от инфекция, контакт с определени дразнители или прекомерно налягане. Ларингитът може да е остър или хроничен. При острия се наблюдава временно неразположение за около 1-2 седмици, докато при хроничния това трае много по-дълго. Симптоматиката на ларингита включва загуба на гласа или дрезгавост и изтъняване, суха кашлица и зачервяване на гърлото.

Заболявания на долните дихателни пътища

 • Трахеит. Той представлява възпаление на лигавицата на трахеята. Обикновено има инфекциозен характер и рядко се среща като независимо заболяване. В повечето случаи е съпътстван от бронхит, ларингит или ринит. Признаците за появата му са треска, суха кашлица, затруднено дишане и температура.

Заболявания на долните дихателни пътища

 • Бронхит. Бронхитът е характерно възпаление на бронхите на белите дробове, като може да е остър, хроничен или алергичен. Острия протича не повече от 3 седмици, като се наблюдава кашлица и отделяне на храчки. За хроничния отново е характерна появата на силна кашлица и храчки, но тази симптоматика протича в продължение на поне три месеца последователно през годините. Алергичният се характеризира с неразположение на дихателните пътища, породено от вид алергия, например при консумацията на определена храна, наличието на домашен любимец, пряк контакт с някои вещества, материи, материали, външни дразнители и т.н.

Видове бронхит и домашни методи за лечение

 • Бронхиолит. Бронхиолитът е по-тежкото състояние на бронхита. Той представлява възпалението на бронхиолите, което значително може да затрудни дишането, особено при децата. Бронхиолитът се характеризира с висока температура, задух, учестено дишане, свирене в гърдите и бледост. Това заболяване се среща по-често при децата, а при възрастните, появата му обикновено индикира последващо развитие на пневмония.

Пневмония - видове и начини за лечение

 • Пневмония. Разпространена сред всички възрастови групи, пневмонията е едно от най-често срещаните заболявания на долните дихателни пътища и е причината за появата на множество усложнения. Тя представлява инфекция на белите дробове и може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Симптоматиката включва неконтролируема кашлица, силна болка в гърдите, треска и задух. Тя е едно от най-сериозните респираторни заболявания и за нея е изключително важно навременното лечение и последващите ежедневни грижи в домашни условия.

Какви са общите симптоми на респираторните заболявания

След като проследихме основните видове респираторни заболявания и съпровождащата ги симптоматика поттделно, е време да обобщим симптомите:

При заболяване на горните дихателни пътища:

 • хрема и запушен нос;
 • зачервяване на гърлото и подуване на лигавицата;
 • силна болка в гърлото и гърдите;
 • повишена температура;
 • суха или влажна кашлица;
 • изтънен, дрезгав или изгубен глас;
 • задух.

Респираторни заболявания - симптоми

При заболяване на долните дихателни пътища: 

 • висока температура;
 • силна неконтролируема кашлица;
 • задух или учестено дишане;
 • силни болки в гърдите;
 • наличие на хрипове и свирене в гърдите;
 • отделяне на храчки;
 • втрисане.

Заболявания на долните дихателни пътища - симптоми

Какви са причините за появата на респираторно заболяване

Причините за появата на някое от по-горе изброените респираторни заболявания могат да са разнообразни. Те могат да се дължат на патогени, които да провокират развитието на определена инфекция, а могат да се дължат и на допълнителни външни фактори и дразнители. Ето и някои от най-често срещаните:

Причини за респираторните заболявания

 • Вируси: грипни, парагрипни, аденовируси, риновируси, 

коронавируси, коксакивируси и прочее;

 • Наличие на предходни инфекции;
 • Силен стрес или физическо изтощение;
 • Алергични прояви и заболявания;
 • Неблагоприятна (вредна) околна среда;
 • Твърде често тютюнопушене или злоупотреба с алкохол;
 • Хронични белодробни или други заболявания;
 • Аномалии на дихателните пътища.

Методи за справяне с респираторните заболявания

5 метода за справяне

След като ви запознахме с това какво представлява едно респиратното заболяване, как протича, каква е симптоматиката и причините за неговото развитие, е време да пристъпим и към нач ините, по които можете да го облекчите. И тъй като антибиотиците и лекарствата на този тип основа не се борят с вирусни, а единствено с бактериални инфекции, неправилната им и по-точно неподходяща употреба, е причина за развиването на резистентност към подобни медикаменти, които понякога повече вредят, отколкото помагат. Затова е важно да се намерят алтернативни решения за справяне с проблема, за които ще прочетете по-долу в статията. Важно е да се спомене обаче, че ако състоянието ви е по-тежко или се влошава с времето, е препоръчително да посетите лекар специалист.

Методи за облекчаване и справяне с респираторните заболявания

А ето и 5 алтернативни метода за справяне, които сме подбрали за вас. Те могат да ви послужат като паралелно лечение към основното, назначено ви от лекар, или за облекчаване и преодоляване на първите симптоми на заболяването.

Фитотерапия

Фитотерапията или по прост начин казано – билколечението, е дял от медицината, който използва лечебните свойства на растенията за лекуване на различни заболявания и болестни състояния. Този вид терапия се основава на традиционния лечебен опит на човечеството от векове назад. Тя представлява приема на комбинация от различни билки, които въздействат на ензимните системи в тялото и по този начин ускоряват и подпомагат оздравителния процес и общото здравословно състояние. Фитотерапията се възприема с добра поносимост от организма и при нея рядко могат да се наблюдават странични ефекти. Терапията с билки е един от най-добрите методи за справяне с респираторните заболявания, като за тази цел могат да се използват различни средства, според личното предпочитание:

 • чай;
 • тинктура;
 • сиропи;
 • лекарствени масла и балсами;
 • течни мехлеми.

Фитотерапия при симптоми на респираторни заболявания

Инхалации в домашни условия

Инхалациите са изключително полезен метод за справяне със заболявания и състояния като бронхит, ларингит, настинка, възпаления на синусите, лигавицата и гърлото, горните и долните дихателни пътища, силна кашлица, наличие на хрипове, трудно отхрачване и всичко останало, което съпровожда респираторните заболявания. Това се случва благодарение на вдишването на топлата пара, която може да:

 • спомогне за втечняването на секрета, за да се отървете по-лесно от хриповете;
 • отпуши запушените синуси;
 • затопли и успокои дихателните пътища;
 • облекчи натоварването в носа;
 • подобри и улесни дишането;
 • намали кашлицата;
 • ускори процеса по оздравяване.

Инхалации у дома при респираторни заболявания

Хубавото на парните инхалации в домашни условия, е че се правят лесно и бързо и не са ви необходими повече от три-четири базови неща. Такива са:

 

 • съд, в който да се изсипе водата, която ще се загрява;
 • лечебни средства, които да подобрят ефекта на лечението, като: сушени растения или билки, етерични масла или сода;
 • обикновена кърпа, с която да покриете горната част на тялото си, докато вдишвате изпаренията.

Домашен инхалатор за инхалации при заболявания на дихателните пътища

Обикновено продължителността на процедурата е около 3 минути. При проблеми с горните дихателни пътища трябва да се вдишва бавно и дълбоко през устата. При инхалациите продължителността не е толкова от значение, колкото честотата на процедурите. През първите дни е препоръчително те са да около 4 на ден, като след това могат да се намалят и до 2. Хубаво е процедурата да се прави преди лягане. 

 

Препоръчително е, ако обмисляте да използвате този метод, да го правите винаги поне час след хранене. До час след процедурата не бива да се говори или да се приемат храни и напитки. Важно е да се вмъкне, че не бива да се правят инхалации, ако температурата на тялото ви е над 37,5 градуса. Освен това, този вид инхалации не се препоръчват на малки деца, тъй като съществува риск от изгаряне на дихателните пътища. 

Инхалации в домашни условия

Лечение с помощта на народни рецепти

Друг метод за справяне с още първите симптоми на респираторно заболяване е употребата на натурални и чисти продукти. Народната медицина включва използването на разнообразни естествени съставки за приготвянето на домашни отвари и лекове. Ето и няколко идеи за такива:

Отвара от чесън, лук и мед

На тези две съставки отдавна им се носи антибактериална и имуностимулираща слава. Чесънът и лукът съдържат флавоноиди, които могат да помогнат при излекуването на множество вирусни инфекции и настинки. За да приготвите тази народна отвара:

 • Смелете малко лук и малко чесън, след което ги смесете;
 • Добавете 3 супени лъжици мед и разбъркайте;
 • Приемайте по една чаена лъжица няколко пъти на ден, като за целта я комбинирате с много топла вода, за да е по-лесно да възприемете особения вкус на смесените съставки.

Отвара от лук, чесън и мед срещу респираторни проблеми

Домашно направен чай от джинджифил

Джинджифилът отдавна е известен със своите лечебни свойства, особено за проблемни състояния на дихателните пътища. Ефектът от приема му се забелязва сравнително бързо, още в първите 2-3 дни от приема. Подходящ е за облекчаване на симптомите при настинка, силна кашлица и болки в гърлото. За домашния чай ще ви трябват:

 • Сушен корен от джинджифил, който да обелите и натрошите;
 • Смесете получения продукт с 2 супени лъжици чай от сухи листа по избор;
 • Изсипете малко вряла вода върху получената смес и оставете да престои около 10 минути;
 • По желание може да добавите и сок от лимон или грейпфрут за вкус.

Чай от джинджифил за профилактика и лечение на респираторни проблеми

Отвара от мляко и лук

Определено доста необичайна, но изключително полезна комбинация. Тази отвара е много полезна при суха и влажна кашлица, хрема, запушен нос и болки в гърлото. Освен това тя може да елиминира голяма част от неприятните симптоми и дискомфорта. За да я приготвите:

 • Обелете и накълцайте малко лук в дълбока купа;
 • Изсипете млякото в съд, който да поставите на котлона на слаб огън, за да заври;
 • След това смесете двете съставки и консумирайте в продължение на седмица преди лягане.

Отвара от мляко и лук против кашлица и хрема

Лечение с помощта на компреси

Компресите са друг доста ефективен метод за лечение на респираторни заболявания. Възпалението на горните дихателни пътища може до голяма степен да се повлияе от загряването им. Правилно приложеният компрес може да:

 • засили локалното кръвообращение;
 • намали спазмите, отока и подуването в областта;
 • улесни и подобри отделянето на секрета;
 • ограничи възпалителните процеси.

Лечение на кашлица с компреси

Компресът се поставя на място възможно най-близо до възпалението, в случая – гърдите или гърба. По този начин ефектът ще се прояви максимално бързо. Но преди да пристъпите към този метод, е добре да знаете някои неща. Не е препоръчително да прилагате компрес, ако лекар специалист ви е забранил това изрично и ако имате:

 • повишена температура;
 • диагностицирано сериозно кожно заболяване;
 • сърдечно-съдово заболяване;
 • кръвни съсиреци;
 • свръхчувствителност към съставките, използвани за направата на компреса.

Компреси - алтернативен метод срещу синузит, ринит или кашлица

За направата ще ви трябва целофан и кърпа, върху които да сложите избраните от вас съставки за компреса. Хубаво е да се увиете в голямо топло одеяло, тъй като потенето ще стимулира проникването на лечебните съставки в кожата. По време на процедурата е препоръчително да се настаните удобно, за да се отпуснете и да сте спокойни, което също ще допринесе за положителния ефект за здравето.

 

Ето и как да приложите компреса:

 • Фиксирайте го точно на проблемното място.
 • Уверете се, че сте поставили превръзката достатъчно добре, след което я покрийте с топло одеяло.
 • Правете това по 2 пъти на ден, като през нощта преди лягане е най-доброто време за поставяне на втория компрес.
Билкови компреси - народни рецепти за лечение при проблеми с дишането
Компреси от билки – начини за лечение на дихателни заболявания

Подходящи съставки за направата на компрес:

 • мед;
 • извара;
 • спиртен алкохол като водка или ракия;

Халотерапия

Лечебните свойства на солта са широко разпространени и признати от мнозина. Натриевият хлорид или по друг начин казано солта, играе изключително важна роля в обмяната на веществата. Тя е страхотен помощник за справянето с множество заболявания и точно по тази причина е ключова съставка в разработването на солните стаи.

Инхалации с хималайска сол

Справянето с респираторните заболявания и съпровождащите ги симптоми посредством солна терапия е може би най-добрият метод да облекчите болката, да намалите стреса и да ускорите процеса по оздравяване, подобрявайки общото си здравословно състояние. Солната стая е наситена с частици, които сериозно помагат на тялото ни да се пребори с тежките респираторни заболявания като Хималайска сол за справяне с астма, бронхит, пневмония, ларингит, бронхиолит, трахеит, фарингит и синузит.и още.

 

В Salt Home можете да се насладите на подобна терапия за бебета, деца, възрастни и бременни жени. Можете да го направите както сами, така и с група от приятели. Вашето здраве е важно както за вас, така и за нас! Затова заповядайте на физическия ни адрес в гр. София, ж.к. Дружба 2, бл. 302, партер (зад супермаркет Фантастико), за да се погрижим заедно за този толкова важен аспект от живота на всеки един човек – здравето.

Солна терапия - здравословен начин на живот

Заключение:

Ние, от Salt Home, разработихме технология на този вълшебен солен принцип, която да ви помогне да укрепите здравето си, защото всички бихме се съгласили, че то е най-важното нещо за един човек. Нашата мисия е да сме сред хората, които помагат на други хора да повярват, че макар и да е трудно, отличното здраве е нещо напълно постижимо и то се крие в магичните свойства на солта да лекува, подобрява и създава. Затова се надяваме чрез тази статия да сме успели да стигнем до вас, помагайки ви в разбирането и осъзнаването на това защо респираторните заболявания са толкова опасни и какво можем да направим, за да се справим с тях.

 

 


Сподели с приятели за Salt Home: