Какво е халотерапия? Всичко, което трябва да знаем за терапията със сол

Съдържание

Често срещана е употребата на криокамери, инфрачервени сауни и минерални басейни, защото средата, която предлагат, действа благоприятно върху нашето здраве. Чували ли сте обаче за халотерапия и запознати ли сте с нейните ползи?

Халотерапията, известна още като терапията със сол („Halo“ е гръцката дума за сол), възпроизвежда естествената среда на солните мини, открити в страни като Полша и Русия. Подобно на други уелнес процедури, тя датира още от миналото.

За и против солните стаи

Всъщност, за първи път официално е призната за терапия от полския лекар д-р Феликц Бочковски през 1843 г. Той забелязва, че работниците в солните мини са в добро здраве, въпреки лошите работни условия, и нямат белодробни проблеми, от каквито страдат останалите миньори.

Повече за халотерапията и какви са ползите от това да стоите в помещение, чиито стени, таван и под са покрити със сол, ще научите в статията. Прочетете и ще узнаете, защо престоя в солна стая може да бъде чудесно лечение за множество заболявания.

Какво представлява терапията със сол

Въпреки, че терминът “халотерапия” ви звучи непознато, почти всеки от вас се е подлагал на нея поне веднъж или повече пъти през живота си. Пример: всеки, който някога е правил гаргара със солена вода за успокояване на възпалено гърло или дори е дезинфекцирал рана със солена вода, е практикувал „мокра“ терапия със сол. 

Суха халотерапия

Сухата халотерапия може да бъде под различни форми и една от тях, в някои отношения, може да бъде денят, прекаран на плажа. Както може би вече се досещате, халотерапия е вдишването на въздух, изпълнен със солни частици – какъвто е морският. Разбира се, не всеки живее до морето или в близост до солна мина. За тази цел има изкуствено създадените солни стаи за терапия със сол. Те са два вида.

Първият е точно това, което си представяте, стаи, в които стените са направени от хималайски солни блокове, а подовете са покрити със сол. Вторият вид използва халогенератор, машина, която отделя във въздуха малки частици фармацевтично чиста сол. Тези помещения са създадени, за да имитират микроклимата на солните мини и да позволят на посетителите да се възползват от вдишването на въздух, богат на солни частици.

Терапия със сол

За халотерапията се използва 99,95% фармацевтично чист натриев хлорид (сол), която се нагрява и след това се смила и натрошава на много малки микрочастици. След това тези сухи аерозолни микрочастици сол се разпръскват в солната стая. При вдишване частиците проникват дълбоко в белите дробове, бронхите, бронхиолите и алвеолите, за да подпомогнат облекчаването на респираторни проблеми, докато солевите частици, които попадат на кожата, се абсорбират от тялото за борба с кожните проблеми.

Лечебните свойства на солта

Лечебните свойства са в резултат от антибактериалното, антимикотичното и противовъзпалително действие на солта. Доказано е, че дори средата в най-стерилната операционна зала в една болница, не е толковa чиста колкотo тази в солната стая.

Друго лечебно свойство на солта се дължи на това, че при разпадане в организма отделя отрицателни йони. Електромагнитните полета, създавани от мобилни телефони, рутери и електроуреди, които ни заобикалят, създават положителен заряд в телата ни, който нарушава йонния баланс и води ди симптоми като главоболие, стрес и раздразнителност. При вдишване на солен въздух, отрицателните и положителните йони в тялото се неутрализират.

Лечебните свойства на солта

Поради хидрофилната природа на солта, при контакт с лигавичните клетки на епитела тя въздейства върху тях като намалява отока, свързан с възпалената лигавица. Тъй като солта е естествен антисептик и дезинфектант, халотерапията е много ефективна при лечението и предотвратяването на много респираторни заболявания.

Какви са ползите от халотерапия

Терапията със сол е от полза както за възрастни, така и за деца. Това е естествена и безопасна процедура, при която няма вредни странични ефекти. Халотерапията е много полезна за цялостното здраве, защото помага за изчистване на токсините от дихателната система, подобрява функцията и външния вид на кожата и засилва имунитета. За обща респираторна хигиена посещението на солна стая веднъж или два пъти седмично ще повиши белодробния капацитет, ще засили имунната система, ще намали стреса и ще помогне за по-добър сън.

Ползи от халотерапията

Чисти бели дробове и здрави дихателни пътища

Хората ежедневно са изложени на замърсители, болести пренасяни по въздушно-капков път, бактерии, алергени и други дразнещи фактори. Халотерапията е метод за прочистване и детоксикация на белите дробове, както и за ободряване на цялото тяло, чрез повишен белодробен капацитет и прием на кислород. Редовната терапия със сол е отличен начин да подпомогнете дишането и да подобрите качеството си на живот.

Как терапията със сол подобрява дихателната система

Научните изследвания установяват, че вдишаните сухи частици сол имат бактерицидни, мукокинетичен, хидрофилни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в целия дихателен тракт и разширяване на дихателните пътища. Известно е също, че сухите солеви частици ускоряват транспортирането на слуз и елиминират чуждите алергени.

Терапията със сол повишава имунитета

Чистата дихателна система води до по-висок прием на кислород, повишена енергия и подобрена имунна система. Солта е супер абсорбираща и действа като гъба, привличаща чужди вещества по пътя си през дихателните пътища. Чистите бели дробове са здрави бели дробове. Започнете халотерапията още днес!

Красива и здрава кожа

Естетичният външен вид на кожата има важен аспект от начина, по който ни възприемат другите и може да окаже дълбоко психо-емоционално въздействие върху самочувствието ни. С напредването на възрастта кожата ни е първият орган, върху който започва да личи въздействието на времето. Терапията със сол е отлично решение за подобряване на цялостното здраве и външен вид на кожата. Тя може да бъде най-важният инструмент, който подпомага здравето и забавя процес на стареене.

Халотерапия за здрава кожа

Как халотерапията въздейства на кожата

Научните изследвания потвърждават, че микрочастиците сол имат благоприятно влияние върху защитния слой на кожата, осигуряващи лечебни и козметични ефекти. Това увеличава активността на йонните канали на кожните клетки и активира електрофизиологичната активност, която определя защитните свойства на кожата. Солта осигурява нормализиране на рН и предизвиква репаративни и регенеративни процеси в дермата, подобрява здравето на кожата, стимулира растежа и подобрява здравето на косата. Халотерапията влияе върху микроциркулацията на кожата и подпомага клетъчната мембранна активност.

Добро психично здраве

Халотерапията се провежда в приятна и уютна обстановка, която оказва благоприятен ефект върху психоемоционално състояние на човека. Терапията със сол успокоява ума, нервната система и помага при депресивни и тревожни състояния.

Как халотерапията въздейства на психиката

Терапията със сол се провежда в така наречените “солни стаи”. Това са добре климатизирани помещения с мека, приятна светлина и отпускаща атмосфера. В солната стая може да седите или лежите спокойно, без да правите нищо, да четете или да се наслаждавате на любимата си музика. Цялото това време прекарано в покой въздейства благоприятно върху психиката и напрегнатата нервна система.

Халотерапия помага за подобряване на психичното здраве

Как се провежда халотерапията

Както вече стана ясно, халотерапията се провежда в така наречена “солна стая”. Престоят и усещането в нея не се различавa по нищо от престоя във всяко друго помещение. Специфичното е, че в стаята влажността е сведена до минимум, а температурата е около 20° C. Сесиите обикновено са с продължителност между 30 и 45 минути, като през това време хората не правят нищо друго, освен да седят и да вдишват обогатения със солни частици въздух. В солната стая не се допуска консумацията на храни и напитки. Заради комфорта на всички посетители по време на халотерапията, мобилните апарати се изключват или се оставят на определените за тази цел места.

Какво ви е необходимо

За терапията със сол не ви е необходимо специално облекло. Сами избирате с какво да сте облечени, така че да ви бъде удобно по време на халотерапията. Желателно е да се носят светли дрехи, тъй като по облеклото ви ще полепнат фини солни частици, и ако то e тъмно, това ще си личи.

Релакс и терапия в солна стая

Препоръчваме да се събуете и влизате боси, понеже солта на пода е загрята и по този начин се стимулират по-добре точките на ходилото. Ако не желаете да влезете боси, се използват калцуни за еднократна употреба, който ще ви бъдат предоставени от обслужващия персонал. Желателно е да не използвате силни парфюми или дезодоранти преди посещението в солната стая. Важно условие е да се спазва добра хигиена.

След колко сесии има ефект

Макар че, разбира се, редовното и често провеждане на халотерапия ще има повече и по-добри резултати, положителните ефекти могат да се усетят “почти незабавно“ още след първите 2-3 посещени. Почти всички хора, които се подлагат на терапия със сол, съобщават за подобрение на дишането и по-добър сън още след първата сесия. 

Ефект от терапията със сол

Макар че резултатите могат да бъдат индивидуални при всеки човек, те са дълготрайни. Често положителният ефект от една сесия продължава със седмици или месеци.

 • За общо цялостно благосъстояние, дихателна и кожна хигиена се препоръчват 1-2 сесии седмично.
 • При хронични респираторни и кожни заболявания се препоръчва често и последователно посещение на солна стая 3-7 пъти седмично за период от 14-21 дни.

Солна стая за деца

За какво е подходяща терапията със сол

Халотерапията облекчава различни респираторни състояния като:

 • Астма
 • Алергии
 • Настинка
 • Бронхит
 • ХОББ
 • Кистозна фиброза
 • Синузит
 • Ушни инфекции
 • Пушаческа кашлица

Терапия със сол при астма, алергии, настинка

Редовната халотерапия може да помогне на хората, които страдат от следните кожни заболявания:

 • Псориазис
 • Сърбеж
 • Екзема
 • Подуване и възпаление
 • Дерматит
 • Суха и лющеща се кожа
 • Акне
 • Обриви
 • Розацея
 • Стареене на кожата

Кашлица след солна стая

Терапията със сол има успокояващ ефект върху нервната система и може да помогне при:

 • Стрес
 • Умора
 • Безсъние
 • Изтощение
 • Главоболие
 • Депресия
 • Тревожност
 • Раздразнителност и други.

Инхалации с морска сол

Безопасна ли е халотерапията за деца?

Халотерапията е напълно безопасна за деца тъй като това е изцяло неинвазивна процедура, която не крие риск от странични ефекти. Терапията значително подобрява имунитета на детето, тъй като то реагира бързо на естествените лечебни свойства на солта. Това помага на децата да растат силни, активни, със силна имунна система. Най-доброто при центровете за халотерапия е, че децата се лекуват, докато играят.

ВАЖНО: Бебета, след навършване на 6 месечна възраст могат да посещават Солна Стая SaltHome.

Солна терапия - противопоказания

Безопасна ли е халотерапията за бременни?

Да, халотерапията е 100% безопасна по време на бременност. Освен това процедурите стимулират активирането на лимфната система, което допринася за отстраняване на излишната вода от организма. Тъй като терапията със сол е напълно естествена и неинвазивна процедура, която не включва употреба на каквито и да е медикаменти, тя е безопасна за всички хора. Халотерапията не само е безопасна за бъдещите майки, но те могат да се възползват от всичките ѝ ползи за здравето, които вече изброихме. Съветваме ви все пак да преминете през консултация с лекар преди процедурата.

Странични ефекти при терапия със сол

Обикновено няма странични ефекти. Някои хора е вероятно да почувстват дращене в гърлото или гъделичкане в синусите. Други, които са малко по-чувствителни, могат да получат леко дразнене на кожата, което обикновено изчезва след сесия или две. За тези, които изпитват лека кашлица, това е знак, че терапията със сол действа ефективно.

Халотерапия - странични ефекти

Кога халотерапията е противопоказна

Съществуват редица противопоказания, свързани с халотерапията. По-долу ще намерите списък на най-често срещаните, но ако има нещо, което ви притеснява, определено ви препоръчваме да ни се обадите или да се консултирате с Вашия лекар.

Терапията със сол е противопоказна при лица със сериозни здравословни състояния като:

 • Инфекции, свързани с треска
 • Заразни болести
 • Рак на дихателната система
 • Туберкулоза
 • Сърдечни заболявания
 • Остри респираторни заболявания
 • Тежка хипертония
 • Хронични обструктивни белодробни заболявания

Халотерапия за деца и възрастни от “Солна Стая SaltHome”

По време на терапия със сол нуждите на децата и възрастните са много различни. Докато възрастните предпочитат тиха обстановка с успокояваща музика за отдих, четене или сън, децата с удоволствие обичат да играят. За да задоволим и двете нужди, имаме специално изградени две солни стаи – една за деца и една за възрастни. 

Солна стая - София

Нашата детска стая за халотерапия е специално проектирана за деца до 12-годишна възраст. Докато са подложени на терапевтично лечение, те могат да се насладят на космическата среда, пълна с играчки. Хлапетата обичат да играят на покритите със сол подове като пясък на плажа.

Нашата солната стая за халотерапия на възрастни е проектирана с горски привкус. В нея ще се почувствате все едно сте сред природата, защото има голяма картина, изобразяваща горски пейзаж с езеро. Успокояваща музика, удобни кресла и факли, пълни с кристали от Хималайска сол ще ви помогнат да се отпуснете и да презаредите.

Заключение

Почувствайте се здрави! Халотерапията осигурява безопасен, естествен и ефективен начин за облекчаване на редица респираторни, кожни и психо-емоционални състояния. Надяваме се тази статия да ви е била полезна и да ви е помогнала да разберете тайните на халотерапията!

 


Сподели с приятели за Salt Home: