Лек за синузит. 5 алтернативни метода за лечение на синузит

Съдържание

Синузитът се развива в горните дихателни пътища на човек и представлява възпаление на лигавицата на околоносните кухини. Като едно от най-неприятните и същевременно най-често срещаните състояния, синузитът може да ви създаде голям дискомфорт и да затрудни естествения ход на ежедневието ви. В тази статия ще разгледаме какво представлява това възпаление, кога се появява, каква е симптоматиката и как да се справим с него чрез алтернативни методи.

Естествени методи за справяне със синузита

Какво е синузит

Както по-горе споменахме, синузитът представлява подуване и възпаление на лигавицата, която покрива синусите. Инфекцията, която той причинява, обикновено протича с болка в областта на лицето, жълто-зеленикав цвят на секрецията и значително затруднение при вдишване през носа. Синузитът може да се развие посредством вируси, бактерии, гъбични инфекции и алергични реакции, като това се наблюдава по-често през студените и влажните сезони като пролетта, есента и зимата. Това е динамично заболяване, което означава че се наблюдават редуващи се периоди на обостряне и затихване.

Видове

Видовете синузит могат да се класифицират по няколко начина според това как протича, каква е неговата продължителност и какъв е видът на възпалението. Така той може да е:

 • Остър. Това възпаление обикновено продължава не повече от 30 дни и се характеризира с внезапната поява на симптоми, наподобяващи тези на настинка, като лицева болка, хрема, запушен нос и жълтеникав секрет в носната кухина.
 • Хроничен. Ако оплакванията и симптомите продължават повече от 3 месеца, синузитът се определя като хроничен. Той се характеризира с дългосрочно подуване, запушен нос, намалено обоняние, трудно излечима хрема, гноен секрет, тежест и силни болки в главата и челюстта, честа умора, а понякога състоянието може да бъде придружено и от повишена температура.
 • Инфекциозен. По-често срещаният синузит е инфекциозният. Той представлява възпаление на синусите, причинено от микроорганизми като бактерии, вируси или гъбички. Болката се появява в горната част на челюстта и в зоната около бузите. Често е придружена от висока температура и отмалялост.
 • Видове синузит и начини за справяне с него
 • Алергичен. Алергичният синузит е малко по-безобиден. Разпознава се лесно и се поражда от различни алергени и външни дразнители като акари, прах, полени и др. Обикновено е сезонен и наподобява сенна хрема. Може да се прояви през всеки един период от годината и се разпознава по честото кихане и интензивен сърбеж в областта на носа.

Симптоматика

Симптоматиката на синузита включва някои основни оплаквания, като в по-напреднал етап на възпалението могат да се появят още, които да са с по-тежък или интензивен характер. Едни от най-често срещаните симптоми на синузита са:

 • Болка в синусите
 • Запушен нос
 • Жълтеникаво-зелен секрет в носа
 • Главоболие
 • Възпалено гърло
 • Интензивна дразнеща кашлица

Инхалации за синузит

5 метода за лечение на синузит

Както по-горе споменахме, нелекуваният синузит може да е много опасен и да доведе до множество усложнения, затова заболяването не бива да бъде подценявано. Ако здравословното ви състояние се влоши рязко или постепенно, не губете време, а се свържете незабавно с лекар специалист. Той ще ви консултира по изчерпателен начин, като ви насочи към най-подходящите за вас начини за справяне с възпалението. Ако обаче тепърва сте усетили появата на първите симптоми или вече сте към края на лечението си, има някои алтернативни методи, към които може да се обърнете за допълнителна помощ и паралелно лечение, за да укрепнете възможно най-добре организма и имунната си система. Ето и някои от тях:

Инхалации при синузит

Промивки с морска вода

Солта е известна с антибактериалните, антимикробните и противогъбичните си свойства, поради което е и толкова предпочитан от мнозина метод за справяне със заболявания на горните дихателни пътища, като синузита. Тя може да помогне за изчистването на назалните канали от прах, полипи, алергени и неприятни секрети. Промиването на носа със солен разтвор може да помогне за отпушването му и да улесни значително дишането. Методът, с който ще ви познаем по-долу, е подходящ за извършване в домашни условия и може да се използва не само за облекчение на част от симптомите, но и за профилактика.

Промивки с морска сол при синузит

За целта ще ви трябва само малко сол и морска вода, която може да си закупите от всяка аптека. Ето и стъпките за изпълнението:

 • В литър морска вода разтворете ½ ч.л. сол.
 • За следващата стъпка изберете съд, който да подложите под себе си, за да няма опасност да разлеете разтвора, опитвайки се да го приложите на мястото.
 • Използвайте пипета, шише с биберон или друг съд, който смятате, че би могъл да ви свърши работа и капнете в едната си ноздра няколко капки от разтвора.
 • След което се обърнете на другата страна и капнете още няколко капки в другата.
 • Изчакайте около 5 минути и внимателно издухайте носа.
 • Хубаво е да правите това сутрин и вечер в продължение на 1-2 седмици.

Промивки с морска сол при синузит

Нагревки

Нагревките са бърз и лесен метод, по който можете да облекчите симптомите при синузит само за около 2 дни, и то изцяло в домашни условия. Те помагат за по-бързото отделяне на назалните секрети като ги втечняват допълнително, прочиствайки носната кухина и улеснявайки дишането. За целта ви трябват 3 платнени торбички или малки кърпи, в които да поставите предварително затоплена едра морска сол. Процедурата е следната:

 • Легнете по гръб и поставете от двете страни на носа си торбичките.
 • Последната поставете под челото и малко над носа – в областта между очите.
 • Засечете си 5-6 минути, в които да оставите торбичките с морската сол върху тези три области.
 • Повторете процедурата два-три пъти, като затопляте торбичките преди всеки от тях.
 • След всяко изправяне внимателно издухвайте носа.

Важно е да запомните, че този метод не се препоръчва в случаите, когато имате повишена температура или по-сериозни кожни проблеми!

Нагревки при синузит

Инхалации

Инхалациите са още един улеснен и изключително ефективен начин да се справите с непирятните симптоми. Парните инхалации помагат на слузта в носа да се стече по естествен начин, което прави отстраняването ѝ много лесно и безболезнено. За целта може да използвате лайка, етерични масла или за най-добър ефект – мента.

 • Вземете дълбока тенджера, в която да изсипете около литър вода.
 • Загрейте водата на котлона, като добавите избраните от вас съставки (лайка, сода, етерични масла, мента или друга билка по ваш избор).
 • Наведете се над тенджерата, като покриете горната част на тялото си и започнете да вдишвате от изпаренията през носа в рамките на 3-5 минути.
 • Правете това по възможност преди лягане или рано сутрин в продължение на седмица.
 • Не изпробвайте този метод, ако имате температура по-висока от 37,5 градуса или сериозно кожно заболяване.

Ароматерапия и инхалации при синузит

Домашни отвари

Преди медицината да напредне до такава степен и да достигне сегашните си успехи, бабите ни са приготвяли всякакви домашни отвари, за да лекуват различни заболявания. Синузитът не е изключение, а ето и някои ефективни и лесни за приготвяне рецепти, които да приложите вкъщи, за облекчаване на леки до умерени симптоми.

Домашни отвари при синузит

 • Чесън със зехтин и мед

В съд настържете около 5 скилидки чесън, като ги оставите да престоят около 10 минути. След което към тях добавете лъжица чист мед и малко зехтин и разбъркайте. Може да консумирате сместа директно или да я намажете върху нещо като филийка или брускета, за да туширате вкуса от съставките. Правете това по два пъти на ден, за да подпомогнете отпушването на носа и заздравяването на синусите.

 • Мед и ябълков оцет

В подходящ съд изсипете около 300 мл вода, която да поставите на котлона да заври. Към нея добавете 2 с.л. ябълков оцет и разбъркайте добре. След като сместа се охлади, добавете 1 с.л. мед. Консумирайте до 3 пъти на ден за оптимален ефект.

 • Мед и лимон

Комбинацията от тези две съставки ще помогне за втечняването на секретите и по-лесното им оттичане. За целта смесете 1 с.л. мед с 2 с.л. пресен лимонов сок. Поставете сместа в малък съд, който да загреете съвсем леко, за да я консумирате топла.

 • Паста от мед и канела

Канелата също като меда е известна с антисептичните си свойства, като пастата от мед и канела може да помогне при подуване на синусите и да допринесе за отпушването на носа. Смесете 1 с.л. мед с 1/4 ч.л. канела, като разбъркате, за да получите смес, наподобяваща паста. Консумирате по 2 пъти на ден.

 • Чесън и авокадо

Макар необичайната си комбинация, отварата от чесън и авокадо може да помогне за бързото отделяне на назалните секрети и облекчаването на хремата. Настържете няколко скилидки чесън в съд, към който после да добавите предварително направено пюре от авокадо. Излейте сместа в блендер или я пасирайте, като може да я консумирате намазана върху филийка или брускета.

Билкови отвари и чайове за справяне със синузит

Халотерапия

Както най-вероятно сте разбрали от методите за лечение, изброени по-горе, солта съдържа множество антисептични свойства и не случайно е използвана за лечение на голям набор от заболявания. Халотерапията представлява именно това – терапия със сол, подходяща както за деца, така и за възрастни. Тя е изключително подходящ и ефективен метод за убиването на бактериите и справянето с редица състояния, инфекции и възпаления на различни части от тялото. Този вид терапия влияе много добре на пациенти с проблеми и заболявания на дихателните пътища, какъвто е например синузитът. Частиците, съдържащи се в солта, проникват в дихателните пътища, достигайки до синусите и почиствайки всички синусни канали. По този начин те помагат на назалните секрети да се втечнят и да се оттекат по-лесно от ноздрите, като по този начин се намалява рискът от развитието на по-сериозна и тежка инфекция.

Терапия със сол при синузит

Изберете Солна Стая SaltHome

В SaltHome може да се насладите на услугата, наречена халотерапия, която ще ви осигури не само релаксация и спокойствие, но и още по-важното – ще подобри значително здравословното ви състояние. Солната стая е вид терапия, спомагаща за за облекчаване на симптомите на синузит, която ще ви донесе полезно и незабравимо преживяване, подтиквайки ви да го споделите с вашето семейство, близки, приятели или познати. Ние от SaltHome сме се погрижили за всичко това, като разработихме начин, по който да помагаме на хората да постигнат забележителни резултати в здравословен аспект. За нас е важно да споделим това с вас, като ви направим част от нашата мисия, запознавайки ви с магичните свойства на тази на пръв поглед проста, но всъщност толкова магична съставка – солта. Свържете се с нас на на 0883 227 407 всеки ден от 10:00ч до 20:00ч и подарете на себе си и близките си това, което не се купува с пари – здраве под формата на стая, изпълнена с вълшебни солни частици.

 


Сподели с приятели за Salt Home: