Лекове за кашлица: Алтернативни и народни лекове

kashlitsa-lekove-featured

Кашлицата определено е нещо неприятно и за появата ѝ има разнообразие от причини, но тя често е симптом за назряващ проблем на дихателната система. Този процес служи като защитен рефлекс за пречистване на дихателните пътища. Кашлицата може да бъде суха и влажна. Сухата кашлица не образува секрети или храчки, докато при влажната е налице тяхното повишено и неконтролируемо образуване. Често при лекуването ѝ се налага да бъдат сменяни поне няколко медикамента. Но макар и да е широко разпространено да се приемат лекарства по време на настинка или грип с придружаващ симптом кашлица, много хора са привърженици на народните лекове за справяне с този проблем, тъй като се вярва, че ефектът е по-здравословно ориентиран и траен.

В тази статия ще ви разкрием няколко интересни народни лекове за кашлица, които ще ви бъдат от полза за подобряване на състоянието и могат спокойно да бъдат изпълнени в домашни условия.

Лекове кашлица вдишване

Инхалаторна терапия

Този вид терапия е сравнително лесен и доста полезен лек за кашлица и хрема. Инхалациите са чудесно средство за успокояване на лигавицата и на дихателните пътища и са напълно безопасни. Освен за лечението на настинка, са препоръчителни и за лекуването на по-сериозни синусни и дихателни заболявания, като лека или тежка форма на бронхит.

Ето и няколко неща, които е добре да знаете, преди да изпробвате този метод:

 • Трябва да е минал поне един час от последното хранене.
 • Не е препоръчително да говорите по време на инхалацията и до час след нея, за да се успокоят изцяло дихателните пътища и трахеята.
 • Ако проблемът е в носа и синусите, трябва да вдишвате и издишвате през него. А в случаите на заболявания на гърлото, трахеята и дробовете се вдишва и издишва през устата.
 • Дрехите, които носите, не бива да са твърде стегнати или да затрудняват дишането.
 • Не бива да се приемат храна или напитки до час след края на инхалацията.

Инхалация със сода

Този вид инхалация помага за ускоряване на процеса по изхвърляне на храчки в бронхите. Ефект има още след първия път, а до втората или третата сесия, храчките могат да изчезнат изцяло. При суха кашлица, вдишването на сода трябва да е добре балансирано. Правилното провеждане на процедурата е от съществено значение за нейния бърз и навременен ефект. Това, което се случва при този процес, е следното: нагорещената пара се разпространява по лигавицата, обгръщайки я, което спомага за омекотяване на тъканите. Това прави содата подходящ лек не само за кашлица, но и за ринит. Тя може да се използва и като средство за гаргара.

инхалации сода кашлица

Ползите от содата са многобройни. Тя има забележимо въздействие върху симптоми като течащ нос, възпалено гърло и всяка форма на кашлица. Освен това е добър антисептик, следователно има способността да убие много от вече известните ни вируси и инфекции. Може да предотврати размножаването на бактерии и гъбички, разрушавайки структурата им. Благодарение на нея, въздухът преминава безпрепятствено през носа и директно в белите дробове.

5 важни стъпки преди и по време на инхалация със сода

За да е ползотворна и правилна инхалацията, е препоръчително внимателно да спазвате следните стъпки:

 1. Вземете чиста тенджера с капацитет над 1 литър.
 2. Налейте вода в тенджерата, като внимавате да не я препълните, и я оставете да ври.
 3. След което добавете 1 чаена лъжичка сода и разбъркайте.
 4. Следващата стъпка е да намерите нещо, с което да покриете горната част на тялото и по-конкретно главата. Може да използвате малко одеало или кърпа.
 5. Надвесвате се над тенджерата, като внимавате да не опарите лицето си или друга част от тялото. След това се покривате с кърпата и започвате да вдишвате и издишвате през носа, ако проблемът е в синусите, и през устата, ако заболяването засяга гърлото или дробовете.

Хубаво е инхалациите да са с продължителност не по-малка от 5 минути и не по-голяма от 15 минути. Желателно е процедурата да се извършва непосредствено преди лягане.

Парни инхалации с лечебни растения

Инхалациите с пари от лечебни растения като мента, евкалипт, бор, липа, лайка, лавандула и подбел също действат благоприятно на горните дихателните пътища и са изключително полезни. Най-голям ефект има при комбинацията на няколко растения, като правилната пропорция е 1 с.л. билка на 250 мл. вода. Водата в тенджерата се затопля до 60 градуса, след което се добавят компонентите.

inhalatsii lechebni rastenia

Това, което правят парите с организма, е да активизират прилива на кръв към лигавицата. По този начин подпомагат възстановяването на функциите ѝ. Този вид инхалации са също много полезни при възпаления на синусите като синузит. Народната медицина използва различни методи за облекчаване на това състояние, като най-често се използват билкови чайове и лечебни мехлеми. Имайте предвид, че инхалациите с мента и евкалипт не се препоръчват при бременни жени, хора със сърдечно-съдови заболявания, както и при бебета, деца и стари хора.

Облекчаване на кашлицата с помощта на акупресура

Акупресурата е медицинска процедура, която се състои в упражняването на натиск върху определени точки, намиращи се по протежението на цялото тяло. Тези точки са изключително чувствителни при промяна на вътрешната или външната среда и чрез тях се осъществява притока на енергия. Те също така регулират хомеостазата на човешкото тяло, като по този начин поддържат здравословното състояние на един човек. Това, за което допринася най-много лечението чрез акупресура, е възстановяването на нормалното преминаване на енергията през цялото тяло и до уравновесяване на всички процеси в него.

akupresura

Как се извършва акупресурата?

Акупресурата може да бъде практикувана в домашни условия, самостоятелно, или с помощта на още един човек, като самостоятелната практика е малко по-трудна, поради съчетаването на спокойствие с концентрация. Осъществяването на процеса се извършва посредством възглавничката на палеца. Масажирането на точките трябва да бъде енергично и с определен ритъм, като всяко следващо масажиране е през 4 секунди.

Кои точки на акупресурата помагат за облекчаването на кашлицата?

Точка CV 22 се позиционира между двете ключици при жените и точно под адамовата ябълка при мъжете. Тя е точката, която отговаря за проблеми като суха кашлица, бронхит, болки в гърлото и тежест в гърдите. Това, което трябва да направите, е да поставите показалеца си върху точката, прилагайки натиск от 2 до 3 минути. Може да използвате този метод 3-4 пъти на ден при дразнене в гърлото или силна кашлица. Това ще помогне за облекчаване на раздразнението и кашлицата.

Точка Extra Point 17 се намира на гърба и помага при проблеми с щитовидната жлеза, гърлото и шията, както и за намаляване на кашлицата. Това, което трябва да направите, е да намерите най-изпъкналия прешлен на гърба. След което навеждате глава надолу и започвате да масажирате мястото около 3 минути в тази позиция, всеки ден, докато не изпитате облекчение на симптомите.

Точка Elegant Mansion се позиционира отстрани на гръдната кост, във вдлъбнатината под ключицата. Стимулирането на тази акупресурна точка е ключов лек за суха кашлица. Elegant Mansion помага и при проблеми с гърлото и дисбаланс на щитовидната жлеза. За да се възползвате от нейните лечебни свойства, поставете палеца и средния пръст върху нея, притискайки я леко в продължение на 5 минути.

inhalatsii bilki

Билки и натурални продукти за лечение на кашлица

Билките и натуралните продукти се извличат от природата, което ги прави толкова добър лек за кашлица. Свойствата им помагат за значителното подобряване на здравословното състояние и предотвратяването на възможни бъдещи усложнения. Вирусите, които засягат респираторната система, могат да са много коварни и да са причина за тежки пристъпи на кашлица, които често се обострят през нощта. В този случай, действието на билките може да ни помогне в борбата с болестотворните организми, като значително подобри цялостното състояние на организма.

Ето кои природни дарове можем да използваме срещу неприятната кашлица:

Лайка

camomile layka

Може би една от най-популярните билки използвана за направата на чай. Чаят от лайка е най-подходящ за лечението на суха кашлица. Той облекчава неприятните симптоми и прочиства дихателните пътища. Лайката е известна и с естественото си успокояващо действие, затова чаша чай преди сън би ви помогнала да заспите по-лесно.

Мащерка

mashterka

Мащерката се използва предимно при заболявания като бронхит, астма и пневмония. Полезните вещества, които тя отделя, стимулират отхрачването и предотвратяват по-нататъшни усложнения при тежки състояния, свързани със заболявания на белите дробове.

Евкалиптово масло

evkaliptovo maslo

Ако при кашляне отделяте твърде много секрет, може да обмислите използването на евкалипт. Инхалациите с този вид етерично масло са най-подходящи при появата на влажна кашлица. Добавете три капки масло в купа с предварително загрята вода и вдишвайте от изпаренията не повече от 15 минути.

Женско биле

zhensko bile

Често използвано за лекуване на горните дихателни пътища, женското биле е сред най-предпочитаните лечебни растения. То подобрява и подсилва функциите на имунната система, а в състава си съдържа важни витамини като B1,B2 и B3.

Джинджифил

dzhindzhifil

Джинджифилът е известен с антибактериалните и противовъзпалителните си свойства. Доказано е, че може да служи като средство за облекчаване на лека до умерена болка. Може да се използва за направата на чай или да се приема под формата на капсули. Коренът от джинджифил успешно лекува тежките пристъпи на кашлица.

Невен

neven

Невенът е още едно много ефикасно в борбата с възпалението на горните дихателни пътища бактерицидно средство. Настойката от невен е също толкова добър лек за облекчаването на симптомите на настинка, като болка в гърлото и парене или тежест в областта на гърдите.

Мед

med

Медът е универсален и предпочитан лек в алтернативната медицина. Ако имате суха кашлица, лъжичка мед ще помогне да облекчите дискомфорта в областта на гърлото. Освен това той е отлично антибактериално средство и може да се комбинира с много видове билки, като подсили действието им, особено ако го използвате за подсладител в чаша с чай. А ако желаете да опитате по-нетрадиционни рецепти, може да си направите топло мляко с мед или сок от алое вера, като отново добавите няколко лъжички.

Лечение на кашлица със скъпоценни и полускъпоценни камъни

Един от най-древните методи за лечение на всякакви проблеми от здравословно естество са скъпоценните камъни и кристалите. Мнозина си задават въпроса на какво дължат те своите лечебни способности. Истината е, че те притежават силно магнитно поле и специална енергия и вибрации, като благодарение на тези способности, те благоприятстват енергийните нарушения в полето на човека и по този начин имат силата да подпомогнат по-бързото излекуване. Скъпоценните камъни могат да бъдат открити в човешкото тяло в най-чистата си форма. Те създават баланса между човешкия организъм и външната, заобикаляща ни среда. Поглъщайки светлината, те излъчват специфични честоти, които спомагат за баланса в тялото.

Видове камъни, за които се смята, че помагат при проблеми с дихателните пътища:

Ахат

ahat

Пример за камък, чиито лечебни свойства са забележителни, е ахатът. Той често се използва при главоболие, температура, хроничен бронхит, кашлица, задух и ангина. Ахатът подобрява кръвообращението и може да благоприятства лечението и на заболявания на панкреаса. Носен под формата на бижу, той може да стимулира сърдечната дейност и да помогне за лечението на тежка и продължителна кашлица.

Сапфир

sapfir

Сапфирът се използва при бронхиални и белодробни инфекции и при остра кашлица, но може да помогне и при чернодробни заболявания, рак, стомашни проблеми и заболявания на кръвта.

Топаз

topaz

Друг популярен със свойствата си камък е топазът. Той се използва при заболявания на костите, проблеми с бъбреците и тежки респираторни заболявания като пневмония, бронхит и астма.

Лечение на кашлица посредством солна терапия

Друг мощен лек за упорита кашлица е солната терапия. Тя помага за подобряване на здравословното състояние при дихателни и кожни проблеми, както и при такива породени от стрес. Чрез излагане на тялото в естествени солни стаи и вдишването на солните пари, организмът и имунната система се пречистват и подсилват по естествен начин.
Идеята на солните стаи, е да пресъздадат атмосфера, наподобяваща тази на солна пещера, морски бряг или борова гора. Стаята се насища със солни частици, които помагат на организма да се пребори с тежки или хронични заболявания на дробовете, кожата и съзнанието като:

 • астма;
 • пневмония;
 • бронхит;
 • синузит;
 • възпаление на сливиците или ушите;
 • настинка;
 • вирусни инфекции;
 • проблеми с имунната система;
 • дерматит;
 • псориазис;
 • артрит;
 • алергии;
 • стрес и депресия.

sol-solna-terapiya

Солните стаи са напълно безопасни и подходящи както за възрастни, така и за деца. Вдишването на солта изчиства дихателната система и подобрява нейните функции. Това се случва посредством лечебните свойства на солта, която е антисептично, противовъзпалително средство, притежаващо антибактериално действие. 40-минутен сеанс в солна стая се равнява на 4 часа сутрешна разходка на плажа или в борова гора.

Заключение

Мисията на Salt Home е поддържането на здравословен баланс. Ние вярваме, че здравето е извора на щастието. Затова се радваме, когато всички вкъщи са здрави. Освен в алтернативните и народни лекове за кашлица, повярвахме и в лечебните сили на солта и така тя се превърна в наша мотивация да запознаваме хората с нейните магични свойства. Разбрахме, че освен в потребители на услугата, използваща този натурален метод, можем да се превърнем в нещо много повече, а именно – създатели. И от този ден, радостта и доверието в очите на клиентите ни след използване на нашите услуги, е несравнима.

 


Сподели с приятели за Salt Home: