Алтернативни начини за справяне с депресията

Важно е да знаете, че депресията е медицинско състояние, което не трябва да бъркате с „мързел“ или временно състояние на скръб и/или обезсърчение. Клиничната депресия обикновено се лекува от медицината, чрез различни методи, които обикновено са психотерапия и лекарства.

Как да се справим с депресията - алтернативни методи

Ако не искате да приемате хапчета или да посещавате психолог, съществуват и алтернативни начини за справяне с депресията. Въпреки че не всички от тях са научно потвърдени, много пациенти твърдят, че са им помогнали.

Кои са те и как влияят на психо-емоционалното ви здраве? Прочетете статията, за да се запознаете с някои от най-ефективните алтернативни начини за справяне с депресията.

Какво е депресията и какви са нейните симптоми

Депресията е психично разстройство, характеризиращо се със силно и постоянно чувство на безнадеждност, безполезност, празнота и/или отчаяние. Това състояние пречи на работата, храненето, съня и други аспекти от живота ви. То може да бъде причинено от един или повече фактори, включително химически дисбаланс, високи нива на стрес, травматични преживявания, житейски преходи и други.

Лечение на депресия в домашни условия

Симптомите на депресия са:

 • Депресивно или раздразнително настроение;
 • Проблеми със съня (спите твърде много или твърде малко, сънливи сте през деня);
 • Промяна в интересите (т.е. да не се интересувате от това, на което сте се радвали) Слаба мотивация;
 • Прекомерно чувство на вина;
 • Значително ниска енергичност;
 • Значително по-лоша концентрация;
 • Промени в апетита (ядете твърде много или твърде малко);
 • Пристъпи на паника;
 • Самоубийствени мисли (в много редки случаи).

Съвети за излизане от депресия

Какво представлява алтернативната терапия?

Лечение, което не е класифицирано като стандартна медицинска практика, се нарича „алтернативно“, „допълващо“ или „интегративно“. Алтернативната терапия обхваща различни аспекти, които включват всичко – от вашето хранене и физическа активност до вашето психическо състояние и начина ви на живот.

Примерите за терапии и алтернативни начини за справяне с депресията, които предстои да разгледаме, са именно такива. Не трябва да се страхувате от тях, защото те са безвредни и може да опитате да приложите няколко едновременно – дори е препоръчително. Ето и кои са те:

 • Акупунктура;
 • Рефлексотерапия;
 • Медитация;
 • Масаж;
 • Халотерапия (терапия със сол).

Какво е депресия и какви са симптомите й

Кои са алтернативните начини за справяне с депресията

След като вече знаете симптомите и можете да определите дали страдате от това състояние, ще ви кажем как да се справите с него. Следвайте следните алтернативните начини за справяне с депресията:

 • Акупунктура: Акупунктурата е древен китайски метод за лечение, който предотвратява и лекува специфични заболявания и състояния.
 • Рефлексотерапия: При това лечение рефлексотерапевтът оказва натиск върху различни специфични точки на краката, ръцете, ушите и лицето ви.
 • Медитация: Медитацията е форма на релаксация и самоанализ.
 • Масаж: Масажът на тялото насърчава релаксацията, като същевременно намалява напрежението и стреса.
 • Халотерапия: Терапията със сол, която включва вдишване на солен въздух, е алтернативен начини за справяне с депресията.

Алтернативни средства срещу депресия

Не бързайте да отхвърляте никои от изброените методи, ако не забелязвате ефект още в началото. Нека това не ви обезсърчава. Депресията е сериозно състояние, при което дори лечението с медикаменти не дава мигновен резултат. Бъдете търпеливи и изчакайте известно време.

 

Как действа алтернативната терапия за депресия

Всеки начин за справяне с депресията е уникален. Някои включват движение, други включват неподвижност. Ето как действа всеки от тях:

Акупунктура: Акупунктурата представлява забиване на много фини, твърди игли в кожата, в определени точки на тялото. Тя стимулира способността на организма да се противопоставя или да преодолява болести, като коригира дисбаланса. Тя също така подтиква тялото да произвежда химикали, които намаляват или премахват болезнените усещания и водят до облекчение на депресията.

Акупунктурата като метод срещу депресия

Рефлексотерапия: Нервите на ръцете и краката са свързани с различни части на тялото. Рефлексолозите стимулират оздравителния процес чрез оказване на натиск върху определени точки на тялото.

Рефлексотерапия при стрес и депресия

Медитация: Докато тялото е в покой, умът се изчиства, като се фокусира върху една мисъл, която може да бъде дума или фраза. Медитацията трябва да се практикува редовно – поне 10 минути всеки ден.

Медитация за справяне с депресията

Масаж: Масажът поддържа връзката ум-тяло, позволявайки по-добро осъзнаване на случващото се в телата ни. Някои разновидности на масажа, които могат да подпомогнат за справяне с депресията и общата релаксация, са шведските масажни техники, рейки и ароматерапия.

Масаж при депресивни състояния

Халотерапия за справяне с депресията

Какво е халотерапия?

Терапията със сол, известна още като халотерапия, е вид алтернативно лечение, датиращо от XII век. Сенсите представляват вдишване на въздух, който е с богато съдържание на солни частици. Такъв е въздухът в солните мини или близо до морето. В градски условия съществуват солни стаи за провеждане на халотерапия. В солната стая се разпрашават финни частици специална фармацевтична сол със съдържание 99,95% NaCl. Тези малки частици чиста сол лесно се инхалират и aбсорбират през кожата. Обикновено сеансите продължават около 40 минути.

Халотерапията като метод срещу депресивните състояния

Без страшни игли или специфични процедури – просто се отпускате и дишате.

 

Още за халотерапията може да научите тук.

Какви са предимствата?

Ползите от терапията със сол са както за физическото, така и за психическото здраве. Солта има противовъзпалителни компоненти, които са изключително абсорбиращи. При вдишване солта привлича всички замърсители и алергени (които затрудняват дишането ви) и ги неутрализира, осигурявайки ви чисти дихателни пътища.

Халотерапия срещу умора, стрес, главоболие и депресия

Сеансите имат и отлични ползи за кожата. Проучванията показват, че микрочастиците на солта задействат микроциркулацията на кожата и активността на клетъчната мембрана, подобрявайки цялостното здраве на кожата. Но това, на което ще обърнем повече внимание, са всички предимства, които халотерапията има върху вашето психично здраве.

Как халотерапията помага при тревожност и депресия 

Едно от най-хубавите неща на солните стаи е, че те са като никое място, което сте виждали досега. Те ви отвеждат в изцяло нов оазис, който ви помага да се отпуснете и да се чувствате спокойни. Халотерапията е един алтернативен начин за справяне с депресията, тревожността и стреса. След кратка 40-минутна сесия ще усетите подобрение в настроението, умствената работоспособност, съня и ще се чувствате по-малко стресирани.

Съвети за излизане от депресията с помощта на солната терапия

Отрицателната йонна среда, осигурена от солените частици, ще ви накара да се чувствате ободрени и освежени. Една терапия със сол е еквивалентна на това да прекарате няколко дни на плажа. Освен това, отделяйки само 40 минути, за да се съсредоточите върху изчистването на ума си и да намерите себе си, можете да направите чудеса за начина, по който гледате на останалата част от живота си.

Четиридесет и пет минути са близо 1/24 от деня ви. Вие правите различни неща за други хора по цял ден и дори не го осъзнавате. Едва в края на деня имате малко време за себе си. Важно е да отделяте малка част от деня си само за вас, за да се заредите и да бъдете най-доброто, което можете да бъдете. Кой друг алтернативен начин за справяне с депресията е по-приятен, освен халотерапията?

Солна терапия при депресия и стрес

Халотерапия при депресия от “Солна Стая SaltHome”

В нашата стая за халотерапия ви очаква уютна и отпускаща атмосфера. Удобни кресла, приглушена светлина, успокояваща музика, приятни аромати, факли с кристали от хималайска сол и огромна картина, изобразяваща горски пейзаж с езеро. Цялата обстановка, заедно с ползотворното въздействие на солните частици във въздуха ще подействат благоприятното върху психо-емоционалното ви здраве. Освен за лечение на респираторни и кожни проблеми и заболявания, провеждането на халотерапия в “Солна Стая SaltHome” е чудесен алтернативен начин за справяне с депресията.

Заключение

Халотерапията е начин за справяне с депресията, който може само да увеличи ползите от другите терапии и дори напълно да ги замени. Няма риск от странични ефекти и нежелани реакции. Подходяща е за хора от всяка възраст. Опитайте и вие, като си запишете час при нас още днес.

 


Сподели с приятели за Salt Home: